Foreningen har til formål at yde økonomisk støtte til forældreløse og andre udsatte børn i Karamoja-regionen i det Nordøstlige Uganda. Foreningen samarbejder med de lokale initiativer, Moroto Child Care Center (MCCC), som er et børnehjem for piger, og Karamoja Child Care Organisation (KACCO), som er et stipendieprogram. Foreningen samler løbende penge ind til skolepenge, daglige fornødenheder og projekter.

Hvem laver arbejdet i Uganda?

Vores ankerperson i Moroto er Esther Aleper – også kendt som Mama Esther – som arbejder frivilligt og har hovedkontakten til børnene. Hun står for indkøb til børnehjemmet til mad, personlig hygiejne og tøj. Mama Ester fungerer også som lydhør rådgiver for pigerne, hvis de har sorger eller problemer, de gerne vil snakke om. 

Hvordan udvikler det sig?

Det startede med støtte til børnehjemmet, MCCC, og med tiden voksede et stipendieprogram for forældreløse udenfor børnehjemmet ud af alt det gode arbejde, og dermed opstod Karamoja Child Care Organisation (KACCO). Det er for børn, som kan bo hos en slægtning, men hvor der typisk ikke er penge nok til at dække de administrative omkostninger forbundet med skole. Folk i Moroto Towns slumområder og fra landsbyer rundt omkring begyndte at henvende sig til Mama Ester og berette om børn, der havde brug for hjælp.

Hvordan bliver et barn godkendt til stipendieprogrammet?

Mama Ester besøger hjemmene, konsulterer med lokale autoriteter og bekræfter børnenes behov. Mama Esther og hendes folk er faktisk blevet så kendt for deres gode arbejde, at andre donorer er begyndt at invitere dem til at sidde i beslutningskomiteer for stipendieprogrammer.

Men er uddannelse ikke gratis i Uganda?

Uddannelse er som udgangspunkt gratis i Uganda. Det koster imidlertid stadigvæk nogle administrationsgebyrer, uniformer og andre materialer samt kost. Særligt de ældste klasser er dyre, da der er eksamensgebyrer og udflugter. Uddannelse er derfor stadigvæk et stort problem i Karamoja, hvor mange ikke har råd til at betale, og regionen har den største procentdel af analfabeter i landet. Til trods for dette er der relativt få stipendium-programmer, så behovet er enormt.

Generelt bliver medlemsdonationer brugt på to områder: løbende udgifter og lidt større projekter. Løbende udgifter er ting som mad, tøj, skolepenge osv., mens projekter kan være et nyt toilet e.lign. – Marianne Mosebo, formand

Følgende er eksempler på typiske løbende udgifter:

  • Skoleuniform for et barn i de små klasser: 160 kr.
  • Varieret kost for et barn i en måned: 250 kr.
  • Hygiejnebind for en pige i et år: 120 kr.
  • Skolepenge for et barn i et år (0. ­ 7. klasse): 480 kr.
  • Skolepenge for et barn i et år (8. ­ 11. klasse): 2325 kr.

KACCO and Alakara home sends greetings from Karamoja…

We want to thank you and the donors for the massive support you give to the children of Karamoja.– Mama Esther

Er du klar til at hjælpe?

Støt med en enkeltdonation eller lav en fast månedlig overførsel i din netbank til:

NORDJYSKE BANK
KARAMOJA CHILD CARE
REG: 7436
KONTO: 0001107720